Als je terugdenkt aan de jaren negentig, voelt het als een andere wereld. We waren verliefd op grunge, flanellen en geruite overhemden, Doc Martens, te grote hoodies en gescheurde jeans. Mode draaide om zo comfortabel mogelijk zijn. Hetzelfde geldt voor de jaren 1920. Vrouwen verruilden de korsetten en lange jurken van het vorige tijdperk voor casual, comfortabele kleding waarin ze zich vrij konden bewegen. In dit artikel wordt nader bekeken hoe de mode zich de afgelopen eeuw heeft ontwikkeld en hoe het nu verder moet.
Vrouwenrechten
In de jaren zestig kregen vrouwen in de hele westerse wereld meer rechten en vrijheden, waaronder stemrecht en het recht om te dragen wat ze wilden. De ontwerpers van het decennium werden geïnspireerd door de Jazz Age en Art Deco. Ze werden ook sterk beïnvloed door de opkomst van de vrouw in de samenleving. De ontwerpers wilden met hun ontwerpen de nieuwe macht van de vrouw laten zien. De nadruk lag op op maat gemaakte stukken en felle, heldere kleuren. Baggy silhouetten werden geplaatst tegen een achtergrond van levendige bloemenprints. Dit was een tijdperk waarin de tijdgeest sterk tot uiting kwam in de mode.
De opkomst van denim
Jeans bestaan al sinds eind 1800, maar werden tijdens de Grote Depressie vooral gedragen door landarbeiders. Maar in de jaren 1920 begonnen vrouwen denim te dragen als uiting van hun vrijheid. Dit decennium zag de opkomst van de westerncultuur: cowboys en hun versleten jeans werden trendy onder modieuze stadsbewoners. Spijkerbroeken waren een hoofdbestanddeel van de jaren 1920 en bleven decennialang een belangrijk kledingstuk. Ze werden gedragen door iedereen, van boeren tot filmsterren. In de jaren negentig waren spijkerbroeken oversized en baggy, met opgerolde manchetten om de hardware op de voeten van de drager te laten zien. Dit werd een trend die bij ons bleef tot het midden van de jaren 2000, toen denim weer begon te krimpen.
2000s: De opkomst van Streetwear
De jaren 2000 zagen de opkomst van streetwear. Luxemerken zoals Gucci, Prada en Chanel hadden het vorige decennium geregeerd. Deze merken waren echter niet bijzonder betaalbaar en dus niet voor iedereen toegankelijk. Ze stonden symbool voor rijkdom en macht. Streetwear merken daarentegen waren een symbool van zelfexpressie. Ze werden gedragen door mensen over de hele wereld als een uitdrukking van wie ze waren. Streetwear was grotendeels oversized en had grote logo’s op T-shirts, hoodies en petten. Het werd gedragen door iedereen, van sportieve tieners tot artiesten en muzikanten. Terwijl streetwear in de jaren 2000 populair was, bleven luxemerken de mode-industrie beheersen.
2010s: Terug naar de basis
In het begin van de jaren 2010 zagen we een terugkeer naar de basis. De esthetiek van het vorige decennium werd vervangen door gedempte tonen en neutrale tinten. Ontwerpers als Raf Simons, Helmut Lang en Ann Demeulemeester creëerden minimalistische ontwerpen, geïnspireerd op de naoorlogse soberheid van de jaren vijftig en zestig. Dit was een terugkeer naar functionaliteit. Alles draaide om functionaliteit en de functie van kleding. Lange, gereduceerde silhouetten werden gesneden uit minimale stoffen, zoals wol en denim. Het was ook een zeer individualistisch tijdperk, waarin iedereen zijn eigen, individuele stijl koos zonder het gevoel te hebben zich te moeten conformeren aan een bepaalde trend of esthetiek.
2020s: Augmented Reality
In de jaren 2020 is de augmented reality technologie zo geavanceerd geworden dat we onze apparaten op onze kleding kunnen dragen. Mode in dit decennium draait om het projecteren van hologrammen op onze outfits. Hierdoor kunnen we de kleur, het patroon en het ontwerp van onze kleding veranderen, en krijgen we ook toegang tot veel meer informatie over de wereld om ons heen. Dit maakt mode functioneler: onze apparaten projecteren informatie over de tijd, het weer en komende afspraken op onze kleding. Dit maakt mode ook interactiever. Wij kunnen het ontwerp van onze kleren veranderen en zij kunnen het ontwerp van andere, nabije kleren veranderen.
Conclusie
Mode heeft altijd te maken gehad met verandering, en dat zal de komende jaren zo blijven. Maar, zoals we hebben gezien, gaat het ook om het vinden van inspiratie in het verleden en het gebruiken daarvan om iets nieuws en spannends te creëren. In dit artikel wordt nader bekeken hoe de mode zich in de afgelopen eeuw heeft ontwikkeld en hoe we verder kunnen gaan. We hebben gezien hoe trends komen en gaan, hoe ontwerpers zich laten inspireren door de wereld om hen heen en hoe technologie de industrie heeft gevormd.